Asociatia Serenity - Impreuna e mai usor

Nevoia pe care proiectul își propune să o rezolve

Ne propunem identificarea unui grup de 10 adolescenţi, proveniţi din familii în care unul dintre părinţi a decedat.

Analizând mediul în care se dezvoltă adolescentii care au un parinte decedat, este evident că ei au mare nevoie să parcurgă un proces de consiliere de grup încare:

• să se simtă integrați, acceptați și înțeleși;

• să își dea voie să experimenteze fără să se simtă judecați;

• să integreze în personalitatea lor acele elemente utile pentru dezvoltarea potențialului personal.

Activităţile proiectului

Activităţile se vor desfăsura după următorul program : o sedinta de 2 ore pe saptamana, timp de 6 luni, in perioada ianuarie-iunie.

Procesul de consiliere de grup are următoarele obiective:

• evidențierea modului în care dezvoltarea personală ajută la deblocarea emotionala si creșterea potențialului personal;

• facilitarea autocunoașterii, identificarea punctelor forte și a punctelor slabe, a nevoilor și dorințelor personale;

• dezvoltarea abilităților de comunicare (verbale și nonverbale), a capacității de ascultare și creșterea empatiei;

• descoperirea de noi resurse și a modalităților în care acestea pot fi utilizate în travaliul de doliu;

• incurajarea exprimării și a explorării de sine prin mijloace creative;

• creșterea inițiativei și conturarea individualității;

•  creșterea stimei de sine și a încrederii în forțele proprii;

•  creșterea sentimentului de apartenență prin interacțiunea cu grupul.

Rezultatele proiectului

Copiii vor beneficia de o evaluare initiala şi finală

In timpul proiectului evoluţia acestora va fi monitorizată prin :

• Metoda testelor psihologice

• Metoda experimentului (antrenament creativ în cadrul procesului de dezvoltare  personală folosind urmatoarele tehnici creative: fantezia, desenul, modelajul, colajul, jocul cu nisip, lucrul cu metafora, exerciţii de conştientizare corporală, tehnica fanteziei ghidate, crearea de poveşti, tehnica reprezentării spaţiului personal, tehnica scenarizării);

• Metoda observaţiei;

• Metoda analizei produselor activităţii;

Consilierea de grup permite abordarea unor teme comune, specifice acestei etape de dezvoltare (în special focalizate pe autocunoaştere şi intercunoaştere, dar şi aspecte precum optimizarea imaginii de sine, dezvoltarea abilităţilor de contact social, toleranţa la frustrare, exersarea empatiei şi a asertivităţii).

Impactul proiectului

Ceea ce este definitoriu pentru relația individ-grup este psihodinamica grupului, a experienței trăite individual, dar mai ales a experienței luate în sens grupal.  Aceasta este o premisă esențială pentru schimbarea tradiționalului raport dual în cadrul consilierii, prin luarea în considerare a fenomenelor, a proceselor și a efectelor terapeutice ce se constituie în interiorul grupului.

Acest proiect pune la dispoziție o cale de a pătrunde în universul adolescentului și de a-l însoți într-un proces de autoexplorare asistată pentru a-și debloca spontan propriile resurse și pentru a le folosi și dezvolta creativ.

Resurse umane şi tehnice

Persoanele implicate în implementare vor fi psihoterapeutii Balteanu Claudia si Latiu Andreea Iuliana, iar activităţile se vor desfăşura în cadrul unui cabinet de psihologie.

Evenimente fundraising

In beneficiul: Asociatia Serenity - Impreuna e mai usor

Vâlcea Forest Run este un eveniment sportiv comunitar de alergare pentru strangere de fonduri organizat de catre FUNDATIA COMUNITARA VÂLCEA. Componentele tehnice sunt: Semimaraton, Alergare în padure pe traseu marcat (10 km / 5 km) si Orientare Sportiva.

Alergati alături de mine

Sunt Alina Borta, om al sportului, ancorat în atletismul de performanță de peste 20 de ani.Candva, luam startul în competitii, câștigăm medalii